Bryllupsrejse – Ø-hop fra Grenada til St. Vincent og Grenadinerne

Alle, der har holdt et bryllup, ved, at man bliver rimelig overrasket over, hvor mange ting man skal tage stilling til undervejs. Derfor var det afgørende for os, at vores bryllupsrejse var fuldstændig fri for alt, hvad der hed beslutninger, håndtering, planlægning osv. Vi vidste fra starten, at destinationen skulle være Caribien. Så vi kontaktede Once in a lifetime og gav dem en kort briefing på, hvad vi godt kunne tænke os at opleve og en budgetramme. 4 dage senere modtog vi rejsebeskrivelsen i 3 versioner – en bronze, en sølv og en guldrejse. Vi valgte den sidste.

10. juli fløj vi over London til Barbados og derfra videre til Grenada. Her blev vi hentet af vores chauffør (der hilste på os med fornavne) og kørt til Grenada Grand Beach Hotel. Det er et større hotel, der ligger lige ud til vandet. Hanne havde sørget for, at vi var blevet opgraderet pga. honeymoon-status, og fra vores Grand Beach front room var der udsigt direkte over havet og champagnen stod klar. Velkommen til Caribien.

De første par dage brugte vi på at gå ture på stranden, frokost og lidt småshopping i havnebyen St. George, bade i havet og ellers bare slappe 100% af ved poolen og drikke drinks. Senere ringede vi til Mona (guide) og kørte det meste af øen rundt. Vi badede i vandfald, besøgte en gammel krydderifabrik, et muskatnøddelager og et romdestilleri. Al produktion er mere eller mindre drevet af håndkraft på Grenada og kontrasten til vesten står lysende klar. Caribien er ikke rigt – i hvert fald ikke på samme måde, som vi bruger ordet i Danmark.

Efter 5 dage på Grenada fløj vi til St .Vincent, hvor taxachaufføren Desmond ventede på os. Vel nok den venligste taxachauffør i verden. Han kørte os til den lille båd, der tog os over på Young Island, hvor der kun er ét ressort. Her boede vi en super charmerende beach cottage, som, navnet fortæller, lå direkte på stranden. Super mad og service i 3 dage, væk fra alting. Den ene aften mødte vi en engelsk advokat, som vi tog over til St. Vincent med. Efter et godt måltid på den franske restaurant tog vi på et lokalt diskotek, hvilket vi ikke fortrød, før næste dag altså. Av av av – men det var sjovt.

Dagen efter, da vi havde pakket os selv og vores tømmermænd ned, gik turen til havnen på St. Vincent, hvor vi sejlede med en ældgammel norsk færge til Bequia. Her boede vi på et lille hyggeligt familiedrevet hotel, The Frangipani. Igen havde Once in a lifetime sørget for at få os opgraderet, og vi boede i det skønneste værelse på en klippeside med 180 graders udsigt over bugten. Bequia er en lille ø, hvor der ikke sker meget. Men tophyggelig. Vi dykkede med Bob og Cathy fra Bequia Dive – fantastisk at se hvad der gemmer sig kun 16 meter under havoverfladen. Fisk i alle størrelser, hummere, søanemoner, moræner, triggerfish og koraller. En unik oplevelse.

Efter 3 dages naturoplevelser på Bequia var det tid til at komme på havet. Vi påmønstrede Shiloh, en 41 fods katamaran, og vi satte kurs mod Mustique. En slags MonteCarlo i Caribien. Desværre mødte vi hverken Shania Twain, Mick Jagger eller nogen af de andre, der har sommerhuse på øen. Vi havde en festlig aften på Basils, der er en kæmpe bar, der er bygget ud over vandet. De kan noget med træ. Dagen efter satte kaptajnen kurs mod Tobago Cays, som må være det område, der står stærkest i erindringen, efter vi er kommet hjem. Her er det Caribien, som man kender fra postkortene. Krystalblåt vand, kridhvide strande og palmer overalt. Vi købte en stor tunfisk af en lokal sejler – og efter filetering røg resterne i vandet. Da vi 20 min. senere ville en tur ud og snorkle langs nogle af revene, var det første vi så gennem maskerne 6 kæmpe (ca. en meter i diameter) East Pacific Stingrays, der guffede resterne af tunen i sig, 2 meter under os. Vi snorklede ud til nogle af koralrevene og tog en svømmetur med de flere hundrede fisk, der fulgte med os rundt. Det var simpelthen fantastisk – og man følte, man var blevet smidt ned i et kæmpe akvarium.

Vi blev hentet på vandet af en watertaxi den 23. juli og sejlet til Union Island, hvor vi havde 2 dage på Hotel Amerindi – et all incl. hotel. Og her mener de all incl. Der var al den spa- og massagebehandling, man havde lyst til, manicure, pedicure – you name it. Så da vi den 25. juli satte kurs mod København igen, var vi velduftende og meget velplejede.

Hvis vi skal sætte et enkelt ord på Caribien, så må det være uspoleret. På godt og ondt. Det er ineffektivt, langsomt, rodet og fattigt. Men samtidig enormt inspirerende, lokalt, charmerende, venligt, romantisk og fantastisk. Vi kunne ikke have ønsket os at være på bryllupsrejse et andet sted.

Rikke og Brian